Palet18 Menu

Logo Palet18 voor print
expressieschilderen volgens de methode Arno Stern
De principes van Arno Stern
Palet18, Introductie
Palet18, Expressieschilderen
Palet18, Het Atelier
Palet18, Materiaal
Arno Stern
Principes van Arno Stern
Palet18, De begeleiding
Palet18, Tarieven en openingstijden
Palet18, Contact
woensdag 29 mei 2024
Palet18, het atelier

“In deze comfortabele ruimte, hervind je je stabiliteit. Opwinding komt tot rust, twijfel maakt plaats voor bevestiging, angst wordt lef. ”

Arno Stern

De principes van Arno Stern

Twee manieren om naar een schilderij te kijken

Volgens Stern bestaan er twee manieren om een tekening, of een 'spoor' zoals hij het noemt, te bekijken. De traditionele wijze beziet het spoor als kunstwerk dat een boodschap voor een derde bevat. De andere wijze beschouwt het spoor als een strikt persoonlijke en wezenlijke uitdrukking van een individu, die niet bestemd voor anderen is. Deze uiting komt voort uit een sterke innerlijke behoefte, het 'expressie-spoor'.

De Formulation bestaat uit 70 oervormen

In zijn atelier Le Closlieu ontdekte Stern dat er 70 oervormen worden geschilderd. Hij noemt dit repertoire van vormen de Formulation. Bij kinderen ziet hij duidelijk dat de ontwikkeling van deze figuren gebeurt volgens een vastliggend patroon. Zodra een klein kind zonder inmenging en beoordeling kan krabbelen, ontstaat de Formulation. Stern beweert dat je je dus niet alleen kunt uitdrukken met spreektaal, maar ook met deze beeldentaal.

de Formulation

Een universeel systeem van expressie

Arno vroeg zich af of deze beeldentaal in ieder mens schuilt. Om zijn hypothese te onderzoeken bezocht hij in de jaren '60 ongeschoolde volkeren in Mauretanië, Peru, Nigeria, Mexico, Afghanistan, Ethiopië, Guatemala en Nieuw-Guinea. Hij liet de kinderen en volwassenen vrij schilderen net zoals in zijn atelier.

Hij ondervond dat deze 'onderontwikkelde' mensen exact dezelfde figuren en beelden, volgens dezelfde code, creëren als de Westerse mensen. Zijn conclusie is dat er een gemeenschappelijk systeem van tekens moet bestaan ongeacht omgeving, ras, sexe, leeftijd, scholing of culturele achtergrond.

Archief van schilderijen

Arno heeft alle werken bewaard die in zijn atelier en op zijn buitenlandse reizen gemaakt zijn. Deze verzameling maakt het mogelijk te bewijzen dat de Formulation een universeel verschijnsel is. Hij vermoedt dat de 70 oervormen de expressie zijn van een organisch geheugen.

Meer lezen:

 

Palet18Voor actuele informatie over schildersessies, workshops, tijden en tarieven, kijk op ruimteaandeovertoom.com/schilderen-palet18