Palet18 Menu

Logo Palet18 voor print
expressieschilderen volgens de methode Arno Stern
Palet18, Arno Stern
Palet18, Introductie
Palet18, Expressieschilderen
Palet18, Het Atelier
Palet18, Materiaal
Arno Stern
Principes van Arno Stern
Palet18, De begeleiding
Palet18, Tarieven en openingstijden
Palet18, Contact
vrijdag 19 juli 2024
Palet18, Arno Stern

 

“Schilderen ontwikkelt het bewustzijn iets zelf te kunnen maken. Als dat er niet is, wordt een kind afhankelijk van opdrachten van ouders of leraren.”

Arno Stern

Arno Stern

Palet18 is gebaseerd op de opvattingen van Arno Stern, geboren in 1924 te Kassel, Duitsland.

Schilderlessen in weeshuis

In 1946 vroeg een Parijs tehuis aan Arno om de kinderen tekenlessen te geven. Al snel liet hij ze vrij schilderen zonder een thema op te leggen en zag hij dat het plezier in het schilderspel het belangrijkste was.

Speciaal atelier: Le Closlieu

Kort daarop richtte Arno zijn eigen atelier in onder de naam 'Le Closlieu'. In deze geborgen ruimte ontdekte hij dat als kinderen ongestoord kunnen schilderen er telkens weer dezelfde vormen en figuren in hun schilderijen terugkomen. Ruim 50 jaar lang onderzocht hij deze beeldentaal, zowel in Le Closlieu als op talloze reizen naar 'ongeschoolde' volkeren.

De Formulation en de I.R.S.E.

Stern noemt deze taal van oervormen de Formulation. Hij bracht de mechanismen ervan in kaart en dit werd de Leer van de Symptomen van Expressie. In 1987 stichtte hij de I.R.S.E. (Instituut van Onderzoek naar de Verschijnselen van Expressie) dat zich het onderzoek en behoud van de Formulation ten doel stelt.

Wereldwijde verspreiding van zijn ideeën

Arno heeft op talrijke congressen zijn bevindingen uiteengezet. Hij was werkzaam als technisch expert bij UNESCO en geeft nog steeds wereldwijd seminairs. Zijn studies zijn in vele verhandelingen te vinden en zijn werk geniet grote bekendheid in pedagogische, psychologische en antropologische kringen.

Buitenlandse ateliers

In de loop der jaren heeft hij tientallen mensen opgeleid. Deze 'praticiens' begeleiden ateliers in vele landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Tsjechië, Venezuela en Canada. En sinds 2007 bestaat Palet18 als eerste atelier in Nederland!

Meer lezen:

 

Palet18Voor actuele informatie over schildersessies, workshops, tijden en tarieven, kijk op ruimteaandeovertoom.com/schilderen-palet18